NL EN

Over

Vele museumcollecties en andersoortige bronnen zijn de afgelopen decennia gedigitaliseerd, maar worden niet optimaal benut. Het probleem is dat digitale collecties niet gestandaardiseerd zijn, niet beschikbaar zijn in een gemeenschappelijke taal (bijvoorbeeld Engels) en dat ze niet integraal doorzoekbaar zijn. Het zijn geïsoleerde silo's. Cleo biedt een oplossing voor dit probleem door vier grote internationale museumcollecties aan elkaar te koppelen, te standaardiseren met behulp van Thot thesauri en automatisch in het Engels en het Nederlands te vertalen. Naast zoeken op tekst en filteren, is er de mogelijkheid om te zoeken op afbeeldingen – dit is waar de kunstmatige intelligentie (AI in het Engels) wordt ingezet – om gerelateerde objecten te vinden. Het doel is om meer collecties en andersoortige bronnen toe te voegen, Cleo beschikbaar te maken in verschillende talen en om het zoeken op afbeelding te verfijnen.

Cleo is een initiatief van social enterprise Aincient. Onze missie is het ontsluiten van oude culturen met behulp van de nieuwste technologie. Onze focus ligt op het oude Egypte aangezien de oprichtster van Aincient, Heleen Wilbrink, een Egyptologe is. Nadat ze haar studie aan de Universiteit van Leiden had afgerond, volgde ze een carrière in de financiële sector en zag ze mogelijkheden in het toepassen van de nieuwste technologieën bij het bestuderen van oude culturen. Ze richtte Aincient op om gemakkelijker onderzoek mogelijk te maken met behulp van AI.

De ontwikkeling van Cleo is genereus mogelijk gemaakt door het SIDN Fonds en het Google Cloud Startup Program. We zijn het team van Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe dankbaar voor het bouwen van de website en tool, SynerScope voor ons eerste prototype, Thot voor het gebruik van hun thesauri, en de Universiteit Leiden voor continue feedback. Veel dank aan de vier museumcollecties voor het delen van hun online collecties en voor hun hulp en ondersteuning: het Rijksmuseum van Oudheden, het Brooklyn Museum, het Metropolitan Museum of Art en het The Walters Art Museum. En last but not least, aan alle mensen die op veel manieren helpen om Cleo tot een succes te maken en aan het Global Egyptian Museum voor het ​​inspirerende voorbeeld.

aincient B.V., KvK Amsterdam 69939020, Amstelkade 151-1, 1078 AW Amsterdam, Nederland, cleo@aincient.org